Via Piano

Via Piano brengt pianomuziek bij de mensen

In Via Piano brengt Cajan Witmer muziek zijn muziek naar mensen die het niet zo makkelijk hebben. Mensen in locaties als verzorgingstehuizen, ziekenhuizen, en revalidatiecentra. Met thema’s als Blues of liedjes over dieren gaat Cajan los op de piano, en strooit onderwijl met anekdotes over de liedjes en hun makers.

Cajan bezorgt de mensen een prettig moment, zodat ze wat kunnen ontspannen en afleiding vinden. Het uitgangspunt is toegankelijk repertoire, dat hij tijdens het optreden toelicht met anekdotes. De locaties kunnen kiezen uit 2 programma’s. De beide programma’s, ‘Beestenboel’ en ‘Still got to the blues’ zijn lichtvoetig van sfeer. Cajan’s plezier en enthousiasme werkt aanstekelijk, maar af en toe gaat hij ook de diepte in. Zo is er ruimte voor emotie en reflectie. Het is opvallend dat dát vaak de mooiste momenten zijn voor het publiek.

Rob Vos, geestelijk verzorger van het Tergooi ziekenhuis, over Via Piano:
“We hebben om de twee weken een muzikaal optreden in het ziekenhuis. Cajan Witmer speelde inmiddels al vele malen voor patiënten en bezoekers. Hij weet patiënten en bezoekers telkens weer te raken met zijn pianospel en enthousiaste uitleg van de gekozen nummers. Zo ontstaat er ook een mooie interactie met het publiek. Blues, jazz, klassiek of pop, Cajan smeed het aan elkaar in een aantrekkelijk programma.”

De programma’s van Via Piano

1. Beestenboel

Een programma waarbij elk stuk een connectie heeft met een dier, bijvoorbeeld de Pink Panther, Muis in de Molen in Mooi Amsterdam (Rudi Carrell), House of the Rising Sun van The Animals. Elk stuk geeft hij een eigen interpretatie, en is basis voor een improvisatie.

2. Still got the blues

Centraal staat blues muziek of aan blues gerelateerde muziek, bijvoorbeeld: St. Louis Blues, Georgia On My Mind, I’ve Got My Mojo Working. Ook hier gaat Cajan met improvisatie aan de slag, en kan daarmee perfect inspelen op de sfeer in de zaal.

Bekijk de trailer van Beestenboel

Bekijk de trailer van Still got the Blues

Het doel van Via Piano

Mijn doel van het programm is om mensen die niet makkelijk toegang hebben tot muziek, en wellicht een moeilijke fase van hun leven doormaken, op toegankelijke wijze een kunstbeleving te geven. Door bekende muziek te gebruiken, haken mensen makkelijk aan in een reis door een gevarieerde muzikale wereld. Zo hoopt Cajan ze mee te nemen naar een diepere artistieke laag, zonder dat ze dat op voorhand hadden verwacht.

Via Piano Praktisch

Cajan neem zelf een geluidsinstallatie mee, met name voor de toelichtingen. Eventueel doet hij twee uitvoeringen, zodat het publiek verdeeld kan worden. Hij is zeer flexibel in het moment van uitvoeren; de locatie kan op langere, maar ook op korte termijn afspraken met mij maken.

Via Piano en Covid-19

Cajan komt alleen en neemt weinig ruimte in beslag; een piano, een pianist en een microfoon. Daarnaast kan hij op een en dezelfde locatie in meerdere shifts optreden. De opstelling van de luisteraars gaat in overleg met de locaties.
Indien er geen een piano of vleugel aanwezig is, kan hij met een elektrische piano komen.